Epiphora Methode®

De Epiphora oefenmethode is een geneeskrachtige methode die twee keer per dag wordt toegepast.

Achtergrondinformatie Epiphora methode:

Epiphora methode is een nieuwe oefenmethode met elementen uit Holotropic Breath Work, Haptonomie, Fysio/manuele therapie, transpersoonlijke psychologie.
Epiphora is ontwikkeld in (2010) door de grondlegger fysio / hapto / ademtherapeut H.A.G. Timmerman en is een mooie techniek bij het herstellen van vele vormen van spanning in je lijf. Volgens Hans is het “de missing link in de zorg”. Zie ook epiphoramethode.nl


Effecten op jouw systeem

Met Epiphora methode wordt jouw systeem op een specifieke manier beïnvloed, met als gevolg het beëindigen van langdurige verkrampingen van de bloedvaten. Bij de Epiphora methode wordt een specifieke nek / hoofdhouding toegepast. Hierdoor krijg jij je lichaam weer onder controle.

De Cirkel van Willis

Bloedaanvoer naar de hersenen via de Cirkel van Willis.
De Epiphora methode gaat uit van een verstoring van de bloedaanvoer en -afvoer van en naar je hersenen. Bijvoorbeeld na een Whiplash, bij hypermobiliteit of bij (overmatige) stress kan de bloedstroming door de twee slagaders in de nekwervelkolom flink afnemen.

Van groot belang hierbij is de bouw van de Cirkel van Willis. Dit is een vaatkring van slagaders midden in ons brein, die het halsslagadersysteem verbindt met de nekslagaders en zo de hersenen optimaal van bloed probeert te voorzien.

Als er in die Cirkel van Willis een verstoring of afwijking is, wat bij flink wat mensen (65%!) het geval blijkt, kan het zijn bepaalde aandoeningen en klachten gaat ontwikkelen, of ze in stand houden.
Je hele brein krijgt daardoor simpelweg niet genoeg bloed. Denk aan reumatische klachten, fibromyalgie, hypertensie, spastische darmen, (aura) migraine en whiplash-gerelateerde klachten.

Met de Epiphora oefenmethode in combinatie met bepaalde houdingen en bewegingen ben je zelf in staat de blokkades in de bloedstroom op te heffen en de ‘overleefkramp’ los te laten. Met als gevolg dat je lichaam in staat is om beter te functioneren en zichzelf te genezen.

Tranenvocht 💦

De combinatie van het openhouden van de ‘Epiphora-poort’ én de Epiphora methode, brengt herstelkracht op gang die de kracht heeft om bijvoorbeeld het Fibromyalgie Syndroom afdoende te behandelen en leefbaarder te maken. Epiphora methode wordt door vele beoefenaren als verlichtend en genezend ervaren.
Heel specifiek daarbij is het ontstaan van traanvocht tijdens de overgang van verkramping naar herstel.

Je werkt aan het openen van de poort – door bepaalde beweging / houding / ademhaling – en zakt vervolgens in diepe ontspanning, door het toepassen van een ademtechniek die dit bewerkstelligt. In deze ontspannen staat krijgt je lichaam de kans zichzelf te helen en herstellen.

Bij welke klachten

Door middel van de Epiphora methode breng jij zelf het lichaam in die herstelkracht die noodzakelijk is bij uitblijvend herstel bij onderstaande klachten.

 • Klachten na corona (Post- covid)
 • drukgevoel op het hoofd
 • haarwortel- / hoofdhuidpijn
 • Brainfog / hersenmist
 • Overgevoelig voor licht en/of geluid
 • Verzuurde spieren
 • PDS (prikkelbaar darm syndroom)
 • Koud lijf
 • Whiplash
 • Uitputting
 • ME/CVS (vermoeidheidsyndroom)
 • Chronische pijnklachten
 • Migraines met aura’s
 • Slaapproblemen
 • Fibromyalgie Syndroom FMS

Begeleiding door een gecertificeerd Epiphora methodecoach

3 Sessies bij een Epiphora methodecoach zijn meestal voldoende, jij bent dan in staat om het geneesproces zelfstandig door te zetten en hiermee een herhaling van de klachten te voorkómen.

Wanneer doe je de oefeningen?

De Epiphora methode zet je dagelijks zelf in:
> ’s ochtends bij het opstaan 15 minuten
> ’s avonds bij het ingaan van de nacht 10 minuten.
Overdag blijft je bewegen in de aangeleerde houding en je kunt overdag een Epiphora adempauze nemen.

Deze vorm van ademtechniek kan iedereen uitvoeren. Na enige oefening kost het weinig kracht om door te zetten en voel je al resultaat. De techniek wordt in rugligging beoefend.

Voor wie is het?

Heb je onverklaard uitblijvend herstel en heb je daarbij een aantal van deze bijzondere verschijnselen?

 

Long covid

Long covid is een verschijnsel dat optreedt na een doorgemaakte Covid besmetting. Bij de meeste mensen verdwijnen de klachten na een tijdje, maar er zijn ook mensen die de vermoeidheid niet kwijt raken en met name ook erg verzuurd raken in hun spieren. Verder komen er veel verschijnselen bij voor die erg veel overeenkomen met het Chronisch Vermoeidheid Syndroom en Fibromyalgie Syndroom.

In de visie van Epiphora Methode zien we deze verschijnselen vaker optreden als gevolg van een verstoorde bloedcirculatie in delen van ons brein. Vaak is er voordat er de Covid besmetting was al sprake van bijvoorbeeld hoofdpijn, aura-migraine, burn-out periodes, of in de familie veel Fibromyalgie of CVS.
Of dat mensen over-actief waren omdat stilzitten niet lukt, wat kan veroorzaakt worden door een lichte stremming in de nekslagaders wanneer je even stil zit. Al deze verschijnselen zijn verklaarbaar binnen onze hypothese: een matig aangelegde Cirkel van Willis kan niet goedmaken wat het brein tekort komt als er niet voldoende bloed wordt aangevoerd vanuit de nekslagaders. Het is een kluwen van factoren, waarbij je grote onmacht ervaart, en ook een soort van onzekerheid of paniek: het lichaam is niet meer betrouwbaar in de signalen die het geeft, waarbij het vertrouwen grotendeels verloren gaat. Al bij al is het een traumatische ervaring, die specifieke aandacht verlangt bij het herstel.

Wat doen wij?

Wij leren mensen met Long Covid om éérst te zorgen dat de bloedcirculatie in het brein weer normaal wordt. Pas dán kun je weer gaan ‘luisteren naar je lijf’ en afwisselend iets gaan doen en dan weer uitrusten. Zolang het brein niet goed doorbloed is raakt het lichaam van slag en is niet betrouwbaar op de signalen. En kan het lichaam dus niet iets opbouwen via fysieke training. Wanneer het achter brein weer goed doorbloed is zullen de verkrampingen in de slagaders afnemen waardoor de spieren niet meer verzuurd raken. Tevens gaat het brein dan weer beter functioneren waardoor brainfog en wazig zien weer oplossen. De herstelenergie wordt weer geactiveerd in het lichaam, daardoor kun je ook weer beter slapen. Wanneer het vertrouwen weer wat in je lijf komt kun je pas gaan denken aan het echte herstel van je lichaam. Tot die tijd dus de Epiphora Methode toepassen: openen, draineren, ademen en uitrusten. Vervolgens dingen doen waar je weer zin aan krijgt, en dan als je weer moe wordt: weer openen, draineren, ademen uitrusten. Dit is wat de Epiphora Methode coach je kan leren. Wanneer de verschijnselen gaan afnemen kun je rustig aan gaan denken aan wat meer training.

OORZAAK

Cirkel van Willis

METHODE

 • Zelfgeneesproces starten
 • Toevoer zuurstofrijk bloed
 • Afvoer afvalstoffen
 • Ademtechniek 2x per dag
 • Individuele begeleiding

Wat wordt er van jou gevraagd:

 • 3 individuele sessies Epiphora methode
 • investering van jezelf om het systeem goed aan te leren
 • Daarna; elke ochtend en avond deze techniek blijven uitvoeren

Wil jij jezelf herstellen met deze techniek, wacht dan niet en meld je hier aan om deze ademtechniek met behulp van Epiphora methodecoach Peter Reuvers individueel aan te leren om te zorgen dat jij jouw klachten kunt verlichten of misschien zelfs………. kunt laten verdwijnen.

De investering in jezelf zijn 3 sessies die bij de 1e sessie in 1 keer betaald worden.

Wat krijg je hiervoor?

 • 3 sessies van 1,5 tot 1 uur per keer
 • Eén-op-één begeleiding (bij de individuele sessies)
 • Inclusief werkmateriaal voor thuis
 • Persoonlijke begeleiding tijdens het traject via de mail/whatsapp of telefonisch
 • Nazorgperiode van 6 maanden

Klik hier voor meer informatie over de workshops.

Of boek hier jouw persoonlijke Epiphora Methode sessies