Een afspraak maken nu het corona-virus heerst

Kan ik gemasseerd worden of een consult ontvangen, nu het corona-virus heerst?

Het corona-virus houdt ons allemaal enorm bezig en ik kan mij voorstellen dat u zich af vraagt of het wel goed is dat u zich nu laat masseren en of het mogelijk is een consult te ontvangen. Dit onderwerp heeft natuurlijk ook absoluut mijn aandacht en zeker als u onder een kwetsbare doelgroep valt en uw immuunsysteem verzwakt is, ben ik uiterst voorzichtig. Ik volg de berichtgeving van de RIVM dagelijks nauwkeurig

Op dit moment hou ik op de volgende manier rekening met het risico op besmetting met het corona-virus:

Bij verkoudheid, hoesten, niezen en/of koorts (verhoging tot 38 graden), geef ik zelf geen massages, noch consulten en wordt de praktijk gesloten.

Bent u verkouden, moet u hoesten of heeft u koorts, dan geef ik u geen massage, noch consult en verzoek ik u uw afspraak kosteloos te annuleren. Indien mogelijk en/of gewenst kan ik een online consult of een consult per mail of telefoon aanbieden

Ik besteed veel aandacht aan mijn eigen welzijn, gezondheid en fitheid.

Ik neem de volgende hygiëne richtlijnen in acht:

 • Ik was mijn handen voordat u komt en doe dat ook direct na de behandeling en als u weg bent;
 • ik ontsmet na iedere cliënt de massagetafel met een ontsmettend reinigingsmiddel;
 • Ik besteed veel aandacht aan de grondige reiniging van de hele massageruimte, attributen, apparatuur, meubilair, deurklinken, lichtknoppen, toilet etc.
 • U ontvangt schone handdoeken.

Dit is echter bij ons vast protocol en zijn richtlijnen die we normaliter ook al in acht nemen. Daaraan voeg ik momenteel uit extra voorzorg toe:

 • Komt u uit één van de risicogebieden, dan geef ik geen massage, noch consult in onze praktijk (gedurende een periode van 3 weken)
 • Bent u met iemand in aanraking geweest die het virus heeft, deel dit dan svp mede. In dit geval bieden wij u ook geen massage, noch consult in mijn praktijk aan (gedurende een periode van 3 weken)
 • Valt u onder een kwetsbare doelgroep*, heeft u een zwak immuunsysteem, of bent u op leeftijd? Dan kan ik tot nader bericht van de overheid momenteel niet masseren, noch een consult in mijn praktijk aanbieden
 • Consulten en formulieren worden in principe alleen online of telefonisch ingevuld, tenzij de situatie dermate urgent en ernstig is dat er sprake is van een noodgeval of crisissituatie ofwel dat dit door een andere reden onmogelijk en noodzakelijk is
 • Ik geeft u geen hand
 • Gezien de oproep die het kabinet tijdens de persconferentie van 15 maart 2020 (en het daarop volgende bericht van Premier Rutte van 16 maart 2020 om 19:00u) aan iedere Nederlander doet, om sociale contacten tot een minimum te beperken en 1,5 meter afstand te houden (hetgeen bij massage natuurlijk onmogelijk is), verzoek ik u in ieder geval tot 6 april 2020 of tot nader bericht geen massages in te plannen.
 • Indien u echter ernstige klachten heeft die acute zorg nodig hebben of in een crisissituatie verkeert, voldoe ik graag aan mijn zorgplicht en hanteer de eerder genoemde richtlijnen en procedure.

Kortom, ik hanteer de veiligheids- en hygiëne maatregelen die het RIVM aangeeft en volgen de berichtgeving van de RIVM voor professionals dagelijks om te beoordelen of ik aanvullende maatregelen moet nemen. In dat geval informeer ik u nader via dit kanaal en social media en zal ik mijn beleid en richtlijnen indien van toepassing verder aanpassen om hieraan te voldoen.

Ik vertrouw u hiermee voldoende geïnformeerd te hebben,
warme groet Peter Reuvers

Wat kan massage doen tegen het Corona-virus

Door een massage wordt je immuunsysteem verstrekt en wordt stress verminderd.

* Actuele Risicogroepen volgens RIVMVerhoogde kans op infectie

Personen die korter dan 14 dagen geleden in een aangemerkt transmissiegebied zijn geweest, (gezins)contacten van een bewezen patiënt.

Risicofactoren voor ernstig beloop (>18 jaar*):

 • afwijkingen en functiestoornissen van de luchtwegen en longen;
 • chronische hartaandoeningen;
 • diabetes mellitus;
 • ernstige nieraandoeningen die leiden tot dialyse of niertransplantatie;
 • verminderde weerstand tegen infecties door medicatie voor auto-immuunziekten, na orgaantransplantatie, bij hematologische aandoeningen, bij aangeboren of op latere leeftijd ontstane afweerstoornissen waarvoor behandeling nodig is, of bij chemotherapie en/of bestraling bij kankerpatiënten;
 • een hivinfectie in overleg met de hiv-behandelaar.

* Kinderen tot 18 jaar met onderliggend lijden vallen vooralsnog ook buiten deze aanvullende adviezen. Op basis van gegevens over de leeftijdsspecifieke incidentie, is het risico op COVID-19 aanzienlijk lager bij kinderen. Er worden daarnaast in de gegevens uit China vrijwel geen ernstige uitkomsten gemeld voor personen onder de 19 jaar (China CDC, Guan).

Voor personen <18 jaar worden separaat adviezen opgesteld in overleg met de beroepsvereniging (Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde; NVK).

Bronnen:  WHO, RIVM, Netwerk Massage bij Kanker, NGS, NOS

Share this Post