Wat is Epiphora Methode

Logo Epiphora

Long (post) covid is een verschijnsel dat optreedt na een doorgemaakte Covid besmetting. Bij de meeste mensen verdwijnen de klachten na een tijdje, helaas er zijn ook mensen die de vermoeidheid niet kwijt raken en na een tijdje ook verzuurd raken in hun spieren. Daarnaast komen er veel verschijnselen bij voor die erg veel overeenkomen met het Chronisch Vermoeidheid Syndroom en Fibromyalgie Syndroom.

In de visie van Epiphora Methode zien we deze verschijnselen vaker optreden als gevolg van een verstoorde bloedcirculatie in delen van ons brein. Wij kwamen erachter dat er voordat de Covid besmetting er was, al sprake van bijvoorbeeld hoofdpijn, aura-migraine, burn-out periodes, of in de familie veel Fibromyalgie of CVS. Ook zijn er mensen die over-actief waren omdat stilzitten niet lukt, dit kan worden veroorzaakt door een lichte stremming in de nekslagaders wanneer je even stil zit.
Al deze verschijnselen zijn verklaarbaar binnen onze hypothese: een matig aangelegde Cirkel van Willis kan niet goedmaken wat het brein tekort komt als er niet voldoende bloed wordt aangevoerd vanuit de nekslagaders. Het is een hoeveelheid van factoren, waarbij je grote onmacht ervaart, en ook een soort van onzekerheid of paniek: het lichaam is niet meer betrouwbaar in de signalen die het geeft, waarbij het vertrouwen grotendeels verloren gaat. Al bij al is het een traumatische ervaring, die specifieke aandacht verlangt bij het herstel.

Hoe wij jou helpen,

Wij leren mensen met long covid om éérst te zorgen dat de bloedcirculatie in het brein weer normaal wordt. Pas dán kun je weer gaan ‘luisteren naar je lijf’ en afwisselend iets gaan doen en dan weer uitrusten. Zolang het brein niet goed doorbloed is raakt het lichaam van slag en is niet betrouwbaar op de signalen. En kan het lichaam dus niet iets opbouwen via fysieke training. Wanneer het achterbrein weer goed is zullen de verkrampingen in de slagaders afnemen waardoor de spieren niet meer verzuurd raken. Tevens gaat het brein dan weer beter functioneren waardoor brainfog en wazig zien weer oplossen. En dan komt de energie weer terug in het lichaam, omdat je ook weer beter kunt slapen. Waarom kon Sven Kramer zolang presteren: hij kan super goed uitrusten. Dit leer je ook weer als je de doorstroming van je brein weer op orde hebt, en je na de inspanning lekker gaat uitrusten. Wanneer dit vertrouwen weer wat in je lijf komt kun je pas gaan denken aan wat training van je lichaam. Tot die tijd dus de Epiphora Methode toepassen: openen, draineren, ademen en uitrusten. Vervolgens dingen doen waar je weer zin aan krijgt, en dan als je weer moe wordt: weer openen, draineren, ademen uitrusten. Dit is wat de Epiphora Methode coach je kan leren. Wanneer de verschijnselen gaan afnemen kun je rustig aan gaan denken aan wat meer training.

Share this Post